Alle informatie over het huren of kopen van een mobiele pinapparaat

Mobiel pinapparaat huren of kopen

Hoewel het voor kleine bedrijven en zelfstandigen in eerste instantie wellicht voor de hand ligt om een pinapparaat bij een bank of onafhankelijke provider te huren, betekent dit niet dat het kopen van een dergelijk apparaat een slechte optie is. In tegendeel zelfs: het kopen van een mobiel pinapparaat kan zelfs een stuk voordeliger zijn dan wanneer deze gehuurd wordt. Zeker op de lange termijn werpt kopen dan ook zeker zijn vruchten af.

Een pinapparaat huren bij een bank


Bij de meeste grote banken is het voor ondernemers mogelijk om tegen een bepaald bedrag een (vast) pinapparaat te huren. Per bank kan dit bedrag variëren, net als de voorwaarden die er voor het huren van een pinapparaat gelden. Zo zijn er bijvoorbeeld banken waarbij de ondernemer verplicht is om eerst een zakelijke rekening te openen, maar zijn er ook banken waarbij dit niet van toepassing is. Daarnaast kan het bovendien ook zo zijn dat het ene pakket voor een bepaald bedrijf juist wél voordelig is, terwijl dit voor een ander absoluut niet het geval is.

Maar wat kost dat nu precies? Gemiddeld bedragen de abonnementskosten, afhankelijk van de bank en het model pinapparaat tussen de €25,00 en €50,00. Daarnaast betaal je in de meeste gevallen nog eens €50,00 aan installatiekosten en wordt er per betaling zo’n €0,038 tot €0,057 gerekend aan transactiekosten. Ook kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht wanneer je ervoor kiest om het contract vroegtijdig te beëindigen, voor PCI Compliance (veilige betalingen), verzendkosten enzovoorts.

Een vast of mobiel pinapparaat huren van een onafhankelijke aanbieder

Wanneer je ervoor kiest om een mobiel pinapparaat te huren bij een onafhankelijke aanbieder zoals bijvoorbeeld Sepay, CCV, Pintip en Lubee, dan heb je in de meeste gevallen de keuze uit twee soorten apparaten, namelijk een traditioneel of een mobiel pinapparaat. Afhankelijk van de ondernemer hebben beide apparaten zo zijn voor- en nadelen. Houdt er hierbij echter rekening mee dat traditionele pinapparaten in vrijwel altijd groter en duurder zijn, dan wanneer je voor een mobiel pinapparaat oftewel kaartlezer kiest. 

Net als bij het huren bij banken verschillen ook hier weer de prijzen en richtlijnen per bedrijf en variëren deze behoorlijk. De meest voorkomende tarieven gelden echter als volgt: voor de registratie betaal je meestal een prijs die varieert tussen de €0,00 en €50,00. De leaseprijs gedurende 1 jaar bedraagt tussen de €20,00 en €40,00 per maand, terwijl de huurprijs voor 1 maand kan oplopen van €90,00 tot €200,00. Daarnaast betaal je voor het pintarief een bedrag van €0,05 tot €0,18 en wordt er voor het creditcardtarief 1,25-1,6% verrekend. Het storten op bankrekening en vroegtijdige opzegging van het contract is bij de meeste onafhankelijke aanbieders dan wel weer geheel gratis, al zijn er ook hier enkele uitzonderingen die alsnog een percentage berekenen.

Een mobiel pinapparaat kopen, zonder huur

Tegenwoordig zijn er steeds meer aanbieders waarbij je voor een relatief laag bedrag een mobiel pinapparaat kunt kopen. Dit type pinapparaat is vrij nieuw, maar heeft aanzienlijk grote voordelen ten opzichte van de traditionele, vaste pinapparaten. Zo zijn mobiele pinapparaten vaak zeer eenvoudig in gebruik, beschikken ze over lage opstartkosten, wordt er een vast tarief voor alle kaarten berekend, worden er geen abonnementskosten verrekend en hoef je geen contract af te sluiten. Bijkomend voordeel van dit type betaalsysteem is bovendien dat er per transactie een bedrag wordt gerekend; het transactietarief. Dit betekend dus dat wanneer je als ondernemer gedurende een maand geen omzet draait, er ook niks aan de provider hoeft te worden betaald. Ideaal voor bijvoorbeeld seizoensgebonden werk of ondernemers waarbij een vaste omzet niet vanzelfsprekend is. 

In tegenstelling tot traditionele pinapparaten, zijn mobiele pinapparaten altijd op koopbasis en dus niet te huur. Hoewel dit in eerste instantie misschien behoorlijk kan afschrikken, blijkt dit in de praktijk toch mee te vallen. Mobiele pinapparaten zijn namelijk helemaal niet zo duur als er vaak gedacht wordt. Gemiddeld ben je zo’n €20,00 tot €130,00 kwijt (excl. Verzendkosten) voor de aanschaf van de kaartlezer zelf. Daarnaast wordt er een pin- en creditcardtarief van tussen de 1,75% – 1,95% berekend en varieert het bedrag voor het storten op je bankrekening tussen de €0,00 en €3,00. Installatiekosten, abonnementskosten, PCI compliance en terugbetalingen (min de gemaakte transactiekosten) zijn op hun beurt dan weer volledig kostenvrij. 

Conclusie: mobiel pinapparaat kopen of toch huren?

Op de vraag of je een pinapparaat dus beter kunt kopen of huren kunnen we eigenlijk een heel simpel antwoord geven. Dit hangt namelijk volledig af van de duur dat je het pinapparaat wenst te gebruiken. Verwacht je slechts gedurende een korte periode gebruik te maken van het pinapparaat dan is leasen of huren bij een bank of onafhankelijke aanbieder geen slechte optie. Echter is het wel zo dat wanneer je bedrijf onverhoopt voor het einde van het contract tóch failliet zou gaan of je door welke reden dan ook minder inkomsten hebt, je vast zit aan het contract en, afhankelijk van de aanbieder, de maandelijkse huur- of leasekosten. Indien je dus nog niet helemaal zeker bent van de financiële situatie van je onderneming, dan is het kopen van een mobiel pinapparaat zoals bijvoorbeeld bij iZettle of SumUp, mede dankzij het lage aanschaftarief en het ontbreken van maandelijkse kosten en een contract een betere oplossing. Daarnaast zijn dit soort mobiele pinapparaten ook een uitstekend middel voor wat betreft horeca, kleine ondernemingen, markten of seizoensgebonden werk. 

Denk je echter veelvuldig gebruik te gaan maken van het pinapparaat en ziet de toekomst van je onderneming er rooskleurig en bovenal stabiel uit, dan is het kopen van een pinapparaat sowieso gunstiger. Kortom, of het voor jou beter is om een (mobiel) pinapparaat te huren of te kopen, ligt helemaal aan jouw type onderneming en met welke frequentie je het apparaat wenst te gaan gebruiken.

*Bovenstaande prijzen zijn excl. btw