Alle informatie over kosten van mobiele pinapparaten

Mobiel pinapparaat kosten

Wanneer je tegenwoordig ergens wil betalen, kun je er eigenlijk niet meer omheen. Haast overal kun je wel betalen door middel van een (mobiel) pinapparaat. De pinapparaten-markt is dan ook helemaal booming. Niet gek dan ook dat er steeds meer aanbieders komen die (mobiele) pinapparaten aanbieden. Het is zelfs zo dat we wel kunnen stellen dat er voor ieder budget een pinapparaat te vinden is, hoe groot of klein je onderneming is. 

Maar uit welke apparaten kun je als ondernemer nu eigenlijk kiezen en, misschien nog wel belangrijker, wat zijn de kosten?

“Pay-as-you-go” pinapparaten zonder contractvorm

Pay-as-you-go pinapparaten zijn veelal mobiele pinapparaten waarbij er geen sprake is van maandelijkse kosten en waaraan geen contract is verbonden. Hierdoor zijn de kosten zeer laag en hoef je je ook niet druk te maken over eventuele addertjes onder het gras. Het enige waar je voor betaalt is de aanschafprijs van het mobiele pinapparaat zelf en daarnaast betaal je per transactie de bijbehorende, vaste transactiekosten oftewel transactietaksen. Er is daarnaast ook geen sprake van een (vroegtijdige) beëindigingsvergoeding, noch hoeft er een speciaal abonnement te worden afgesloten voor terugboekingen. Hierdoor is dit type pinapparaat ideaal voor seizoensgebonden ondernemers of ondernemers die een flexibele en bovenal goedkope betaalmogelijkheid zoeken.

Pinapparaten met simpele contracten + lopende kosten

Naast mobiele pay-as-you-go pinapparaten heb je als ondernemer ook de keuze uit behoorlijk wat pinautomaten die werken in combinatie met goedkope en flexibele contracten. Hoewel dit type pinapparaat in de meeste gevallen duurder is dan de bovengenoemde pay-as-you-go apparaten, kan deze betaalmethode toch voordeliger uitpakken voor middelgrote winkeliers of ondernemers. Deze apparaten bieden namelijk omwille van het bijbehorende abonnement betere percentages bij een grotere omzet. Let er wel op dat het bij dit type apparaten niet met kassasystemen of andere hardware (m.u.v. een telefoon of tablet) gekoppeld kunnen worden. Ook bon printers kunnen omwille van deze reden dus niet worden gekoppeld. Wil je toch je klanten een fysiek bonnetje kunnen aanbieden, dan is een pay-as-you-go apparaat van bijvoorbeeld iZettle of een pinapparaat van Ingenico een betere oplossing.

Pinapparaten met een aanpasbaar contract

De merken Ingenico en Verifone zijn al jaren marktleiders op het gebied van pinapparaten. Dit heeft ook meteen een belangrijk voordeel want aangezien beide aanbieders al menig jaren mogen meedraaien binnen de ondernemersmarkt, is de integratie met kassasystemen en bon printers bij deze apparaten zeer eenvoudig. Sterker nog, bij alle pinapparaten van zowel Verifone als Ingenico worden bon printers standaard meegeleverd, waardoor je in één keer bent voorzien van een degelijk en soepel kassasysteem. Daarnaast worden sommige modellen standaard geleverd met een draaivoet en zijn alle pinapparaten van beide merken volledig standalone. Ze hebben dus geen mobiele telefoon of tablet nodig om te kunnen functioneren. 

In tegenstelling tot pinapparaten van jongere bedrijven zoals iZettle of SumUp, zijn de betaalautomaten van Ingenico en Verifone alleen te bestellen via een Nederlands partnerbedrijf zoals bijvoorbeeld Pindirect of Paqar. Je kunt dus niet direct bij de aanbieder bestellen. Hierdoor ligt de aanschafprijs helaas dan ook een stuk hoger dan bij de andere genoemde, jongere aanbieders. Daar tegenover staat wel dat je gebruik kunt maken van premium service en er bij problemen of vragen direct iemand voor je klaar staat, zij het via de bijbehorende speciale helpdesk of in de vorm van een monteur. Helaas is deze service niet gratis en worden er hiervoor jaarlijks extra kosten voor in rekening gebracht. Ook is dit servicepakket in de meeste gevallen niet opzegbaar, waardoor je ook wanneer je geen gebruik wil maken van deze service, toch zal moeten betalen.

Pinapparaat via de bank

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een pinapparaat aan te schaffen bij een bank. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een pinapparaat te huren bij onder andere ING, ABN-AMRO en Rabobank. Net als bij de andere aanbieders, hebben ook banken ieder hun eigen systeem met daaraan de verbonden voorwaarden en kosten. Zo biedt ING in samenwerking met Sepay diverse Sepay pinapparaten aan, waaronder de Sepay Mini. Net als bij Sepay zelf, betaal je eenmalig de aanschafkosten, maar daarnaast betaal je ook nog maandelijks een relatief laag bedrag aan abonnementskosten bij ING.

Ook bij Rabobank kun je terecht voor zowel pinapparaten op koopbasis als op huurbasis. Dit zijn veelal traditionele pinapparaten waardoor de prijs, zeker voor kleine ondernemers, erg hoog ligt. Daarnaast bieden zij ook de zogenaamde Rabo SmartPin aan; een pinapparaat dat volledig door Rabobank zelf wordt aangeboden en beheerd.

Bij ABN-AMRO daarentegen is het alleen mogelijk om een mobiel pinapparaat te huren met een minimaal huurcontract van 1 jaar (inclusief service). Zij bieden meerdere merken en types apparaten aan waardoor er voor vrijwel iedere ondernemer wel een gunstig alternatief geboden kan worden.

Naast het feit dat pinapparaten via de bank redelijk eenvoudig te verkrijgen zijn (mits je aan de voorwaarden voldoet), hebben deze apparaten nog een ander groot voordeel. Indien je namelijk ook over een zakelijke rekening bij één van deze banken beschikt kunnen de transactiekosten naar hun eigen rekeningen voor een groot deel geminimaliseerd worden. Zeker wanneer je als ondernemer reeds bij ING, ABN-AMRO of Rabobank een zakelijke rekening hebt, kan een pinapparaat via één van deze banken je een aanzienlijk voordeel opleveren. En heb je nog geen rekening bij hen, maar wel interesse, dan is een rekening openen natuurlijk ook geen enkel probleem.

Conclusie

Welk pinapparaat voor jou de gunstigste keuze is, is afhankelijk van het type ondernemer die jij bent. Startende en flexibele ondernemers met geen tot weinig personeel kiezen vanwege de lage kosten het best voor een pinapparaat zonder contract, al kunnen deze apparaten, afhankelijk van de situatie, ook wel degelijk een uitkomst bieden voor een middelgrote ondernemers of zelfs ketens.

Voor duurdere winkels of grote ondernemers die op zoek zijn naar een betrouwbare betaaloplossing zonder fratsen of gedoe, kunnen de apparaten van Ingenico en Verifone, mede dankzij hun premium service en certificering een goede oplossing bieden.

Economisch gezien daarentegen zal een pinapparaat met een simpel contract zoals bijvoorbeeld Sepay de beste keuze zijn. Zeker gezien het feit dat je in ruil voor de lage maandelijkse abonnementskosten de laagste transactiekosten op de markt ontvangt.

Hoe dan ook, de beste optie voor jouw onderneming kunnen wij niet voorspellen. Dit hangt namelijk volledig af van je wensen ten opzichte van bijvoorbeeld de geaccepteerde betaalvormen, gebruiksgemak en al dan niet de integratie met kassasystemen en bon printers.