Alle informatie over het mobiele pinapparaat van SumUp

SumUp - Mobiel pinapparaat

De SumUp Air is een kaartlezer die via Bluetooth met je telefoon dient te worden verbonden. Het pinapparaat accepteert zowel kaartbetalingen als contactloze NFC-betalingen van VISA, V Pay, Mastercard, Maestro, American Express, Diners Club, UnionPay, Discover, Apple Pay en Google Pay. SumUp is een eenvoudig systeem zonder overbodige toeters of bellen waardoor het uiterst makkelijk in gebruik is. Betalingen worden veilig via internet verwerkt en de gegevens worden beschermd opgeslagen in de bijbehorende Cloud. Bovendien hoef je geen contract af te sluiten bij aanschaf van een mobiel pinapparaat van SumUp en zijn er geen vaste maandelijkse kosten of minimale omzeteisen van toepassing.

  • Laag transactietarief
  • Geen andere doorlopende kosten
  • Eenvoudig in gebruik
  • Geen klantensupport op zondag of ’s avonds laat
  • Weinig functies in de app

Voor wie is het mobiele pinapparaat van SumUp geschikt?

De SumUp Air is speciaal ontworpen voor kleine ondernemers, eenmanszaken en ZZP-ers die de mogelijkheid willen bieden om hun klanten door middel van hun pinpas, creditcard, wearable of zelfs telefoon te laten betalen. Taxichauffeurs, kapsalons, nagelstylisten, schoonheidssalons en kunstenaars behoren dan ook bijvoorbeeld tot gebruikers waaronder SumUp razend populair is. het systeem kan in Nederland, maar ook na activering via SumUp (tijdelijk) in het buitenland worden gebruikt binnen de meeste Europese landen. Daarnaast is de SumUp tevens beschikbaar voor non-profit organisaties en kan het systeem ook worden gebruikt voor privédoeleinden, al zijn hier wel extra regels bij van toepassing. 

Bedrijfstypen die SumUp niet ondersteunt zijn multi-level marketingbedrijven, ieder soort van volwassenentertainment, adviesverlening zonder vergunning en colportage. 

Hoe werkt SumUp?

Betalingen accepteren met een mobiel betaalapparaat van SumUp is in feite heel simpel. Het beginscherm in de bijbehorende app laat een productmenu zien (mits je al producten uit je assortiment hebt toegevoegd) en biedt tevens de mogelijkheid om handmatig een bedrag in te voeren. Tevens kun je in deze app reportages en analytics inzien, personeelsaccounts beheren en terugbetalingen doen.

Zodra iemand wenst te betalen ga je naar de kassa en druk je op “afrekenen”. Heb je contante betalingen aangezet op je SumUp account, dan kun je nu een contant bedrag invoeren. Kies je voor een kaartbetaling, dan wordt het bedrag naar de SumUp kaartlezer gestuurd en wordt het scherm geactiveerd zodat je in één oogopslag kunt zien dat het apparaat klaar is voor gebruik.

Zodra de betaling is gelukt, ontvangt de klant een e-mail of sms. Ook kun je er tijdens deze stap voor kiezen om een bon te printen indien je beschikt over een combineerbare Bluetooth printer.

Het maximale bedrag dat klanten contactloos met hun pinpas of telefoon kunnen betalen bedraagt €25,00. Hogere bedragen zijn ook mogelijk, maar dan is er een pincode vereist. Voor het contactloos betalen door middel van Google en Apple Pay is er geen maximaal bedrag vastgesteld.

Hoewel alle betalingen, met aftrek van het transactietarief, dagelijks vanuit SumUp naar jouw bankaccount worden verstuurd, duurt het 2-3 werkdagen vooraleer het geld daadwerkelijk op je bankrekening staat. Wil je liever wekelijks of misschien wel maandelijks uit worden betaald, dan is dat ook geen enkel probleem.

SumUp kosten

De SumUp Air kaartlezer kost €59,00 exclusief btw. Zoals hierboven al werd aangegeven rekent SumUp geen maandelijkse kosten. Wel geldt er een vast transactietarief van 1,90% voor alle kaarten. Bovendien is het, als één van de extra services bij SumUp, mogelijk om met dit mobiele pinapparaat telefoonbetalingen te accepteren. Deze functie dien je eerst aan te vragen bij SumUp waarna zij bepalen of je hiervoor in aanmerking komt. Als SumUp akkoord is wordt de virtuele kassa voor telefoonbetalingen geactiveerd en kan deze vervolgens direct gebruikt worden. Let wel op: aan deze functie zijn extra kosten verbonden. De prijsstelling voor deze betalingen bedraagt namelijk 2,95% + €0,25. 

SumUp specificaties

De SumUp Air is combineerbaar met de meeste Android apparaten en werkt op Android 4.4 of hoger. Voor Apple geldt dat de kaartlezer compatibel is vanaf de iPhone 4S en de 3e generatie iPad (mits iOS 8.0 of hoger). Daarbij geldt bovendien voor beide besturingssystemen dat ze moeten beschikken over Bluetooth 4.0 of hoger.

Het mobiele pinapparaat wordt standaard geleverd met een gratis USB-kabel waarmee het apparaat via een computer of voedingskast kan worden opgeladen. Tevens bestaat er de mogelijkheid om een SumUp laadstation aan te schaffen waarmee het apparaat continue kan worden opgeladen en die tevens een opslagplaats biedt indien je over meer mobiele pinapparaten van hetzelfde merk beschikt.

Ook over het design lijken de makers van de SumUp Air goed te hebben nagedacht. Zo ziet de kaartlezer er dankzij het glazen oppervlak er zeer stijlvol uit en is hij eenvoudig schoon te maken. Daarnaast is het apparaat ook tegen andere invloeden van buitenaf beschermd. Mocht er namelijk een poging worden gedaan om de hard- of software van het mobiele pinapparaat aan te passen, dan sluit het apparaat zichzelf direct af en kan het ook niet meer gebruikt worden. Wel zo veilig dus.

Kassa hardware en bon printers

Met behulp van de app is het mogelijk om meerdere SumUp Air apparaten met je account te verbinden en ze op deze manier te koppelen. Echter is het niet mogelijk om kaartlezers van andere merken te verbinden en bestaat er helaas ook geen mogelijkheid om de SumUp app met kassalades, barcodescanners of andere kassa hardware te koppelen.

Wil je wel graag de mogelijkheid om je klanten een papieren bonnetje te geven als bewijs van hun betaling, dan kunnen we je gelukkig gerust stellen. De SumUp Air is namelijk wél te koppelen aan diverse Bluetooth bon printers. Zo is het apparaat bijvoorbeeld eenvoudig te koppelen met de Bixolon SPP-R210iK/BEGE, de Bixolon SPP-R200IIiK/BEGE, de Star Micronics SM-L200 en werkt het samen met AirPrint en Google Cloud Print bonnenprinters. 

Conclusie

SumUp is een mobiel pinsysteem dat uitermate geschikt is voor kleine(re) bedrijven of eenmanszaken die willen beginnen met het accepteren van contactloze kaartbetalingen (en eventueel telefoonbetalingen). Het pinapparaat is goedkoop maar toch zeer uitgebreid, kan worden gekoppeld met andere apparaten van hetzelfde merk en werkt bovendien samen met diverse bon printers. Kortom een apparaat waar je als kleine ondernemer een hoop voordeel uit kunt halen, niet alleen voor jezelf, maar ook met betrekking tot je klanten.