SumUp of iZettle

SumUp of iZettle: welk mobiel pinapparaat is het beste en goedkoopste met app?

Nu mobiele betaalsystemen steeds populairder worden in ons land, is het vandaag de dag makkelijker dan ooit om betalingen met pinpassen, creditcards of zelfs met telefoons of wearables te accepteren. 

Twee merken op het gebied van mobiele betaalsystemen die op dit moment immens populair zijn en een ware nek aan nek race lijken te voeren, zijn de iZettle en de SumUp. Maar welk van deze twee aanbieders is het beste en welke levert het voordeligste mobiele pinapparaat?

Gemak dient de mens

Wanneer je als kleine ondernemer een “ouderwets” pinapparaat wil aanvragen zal je al snel merken dat dit niet alleen een zeer tijdrovende klus is, maar hier ook behoorlijk eisen aan zitten. Zo wordt er in de meeste gevallen gevraagd naar de minimale omzet van je bedrijf en dien je bovendien al een rekening te hebben bij de desbetreffende bank. Pas wanneer je aan de gestelde eisen voldoet kun je een (veelal) langdurig contract tekenen waar op hun beurt weer de nodige, hoge vaste kosten per maand bij komen kijken.

Gelukkig kan het ook anders. In tegenstelling tot banken vereisen bedrijven zoals bijvoorbeeld iZettle en SumUp deze hele rompslomp niet. Bij beide aanbieders kun je via de bijbehorende websites, eenvoudig zelf, een nieuw account aanmaken. Je hoeft er dus zelfs niet voor uit huis. Bovendien worden er geen abonnementskosten verrekend al betaal je wel een (klein) percentage per afgehandelde transactie. 

De kosten van het mobiele pinapparaat

Om ervoor te zorgen dat je als ondernemer ook daadwerkelijk kaartbetalingen kunt ontvangen, dien je naast een app ook een geschikte kaartlezer aan te schaffen. Waar je bij banken een betaalautomaat meestal in bruikleen ontvangt, wordt de kaartlezer in dit geval jouw eigendom en mag je hem in principe voor altijd houden. Maar wat kost zoiets nu?

Afhankelijk van het merk en de functies variëren de prijs van een kaartlezer. Zo kost de SumUp Air € 59,00, de SumUp 3G € 99,00 en de iZettle € 79,00. Daarnaast betaal je bij SumUp een vast transactietarief van 1,90%. Bij iZettle ligt dit tarief iets hoger, namelijk 1,95%.

De kosten van het mobiele pinapparaat

Om ervoor te zorgen dat je als ondernemer ook daadwerkelijk kaartbetalingen kunt ontvangen, dien je naast een app ook een geschikte kaartlezer aan te schaffen. Waar je bij banken een betaalautomaat meestal in bruikleen ontvangt, wordt de kaartlezer in dit geval jouw eigendom en mag je hem in principe voor altijd houden. Maar wat kost zoiets nu?

Afhankelijk van het merk en de functies variëren de prijs van een kaartlezer. Zo kost de SumUp Air € 59,00, de SumUp 3G € 99,00 en de iZettle € 79,00. Daarnaast betaal je bij SumUp een vast transactietarief van 1,90%. Bij iZettle ligt dit tarief iets hoger, namelijk 1,95%.

SumUp of iZettle: welke accepteert welke kaarten

Hoewel beide aanbieders een breed scala aan betaalkaarten accepteert bestaan er onderling toch wat kleine verschillen. Zowel de SumUp Air als de iZettle accepteren beiden kaarten van VISA, VISA Electron, V Pay, Mastercard, Maestro, American Express, Diners Club, Discover en UnionPay. Daarnaast accepteert iZettle ook betaalkaarten van JCB. 

De SumUp 3G daarentegen accepteert met alleen VISA, V Pay, Mastercard, Maestro en American Express de minste betaalkaarten.

Naast fysieke kaarten accepteren beide kaartlezers ook mobiele betaalmogelijkheden in de zin van Apple Pay en Google Pay. Net als bij de gewone betaalkaarten heeft ook iZettle hier weer een extra voordeel; zij accepteren namelijk ook betalingen die via Samsung Pay* worden gedaan.

* Op dit moment is het nog niet mogelijk om in Nederland Samsung Pay te gebruiken, maar dit zal in de toekomst ongetwijfeld veranderen.

SumUp of iZettle: kassafuncties

Dankzij de gratis apps van SumUp en iZettle kunnen ondernemers gebruik maken van een simpel kassasysteem. Van beide apps is de iZettle Go app echter toch wel de meest uitgebreide. Producten kunnen bijvoorbeeld binnen deze app worden voorgeprogrammeerd en verschijnen vervolgens in een duidelijk overzicht. Daarbij is het tevens mogelijk om vanuit de app de voorraad bij te houden.

Ook bij SumUp kun je kiezen voor extra’s door up te graden naar hun eigen Point of Sale software. Nadeel van deze software is echter dat de hieraan verbonden prijzen niet transparant zijn en per bedrijf kunnen verschillen. Hoeveel je hier dus aan kwijt bent, kunnen we vooraf helaas dan ook niet zeggen. Bij de minder uitgebreide SumUp 3G is het bovendien niet mogelijk om kassa functies te integreren.

Een functie waar er bij beide aanbieders geen onderscheid wordt gemaakt zijn accessoires die gekoppeld kunnen worden. Hoewel de compatibele merken en toestellen onderling kunnen verschillen, is het bij zowel de SumUp Air als de iZettle mogelijk om kassalades, barcodescanners en bon printers te koppelen zodat er een compleet kassasysteem kan worden gecreëerd. 

SumUp of iZettle: boekhouding koppeling

SumUp en iZettle voorzien beiden hun gebruikers van rapportages waarbij verkooptrends bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar worden gemaakt. Echter bestaat er ook hierin een groot verschil tussen de twee aanbieders: iZettle kan namelijk worden geïntegreerd worden binnen het boekhoudprogramma Visma. Op deze manier gaat een groot deel van de boekhouding automatisch, kunnen facturen worden opgestuurd en kan de belastingaangifte worden gedaan. De integratie met Visma kan dus zeker een extra voordeel opleveren, maar kan ook in het nadeel werken. Indien je nog niet met dit boekhoudprogramma werkt zal je immers moeten overstappen en aangezien Visma niet gratis is kost je dit een bepaald bedrag per maand.

Hoewel iZettle qua boekhouding net iets beter uit de test lijkt te komen, wil dit niet zeggen dat het boekhoudsysteem van SumUp compleet waardeloos is. Binnen dit systeem kun je uiteraard ook gewoon alle transacties inclusief datum en andere informatie bekijken en deze zelfs exporteren naar een Excel-bestand. Het SumUp systeem is dan ook zeer duidelijk en goed te overzien, alleen kost het wel iets meer werk.

3G of toch niet?

In tegenstelling tot de iZettle en de SumUp Air is de SumUp 3G een zelfstandig pinapparaat waarvoor er geen connectie met een telefoon is vereist.

Net zoals met alles heeft ook dit zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel is uiteraard dat je de 3G dankzij de ingebouwde simkaart overal kunt gebruiken zonder dat er een mobiele telefoon aan te pas hoeft te komen. Bovendien is het gebruik van dit apparaat net even wat sneller omdat alles via één apparaat wordt geregeld.

Een nadeel is echter dat de SumUp 3G met een aanschafprijs van € 99,- + btw, behoorlijk duurder is dan bijvoorbeeld de SumUp Air of de iZettle. Ook accepteert het apparaat geen betaalkaarten van JCB, Diners Club en Discover, beschikt de 3G over minder functies in de app én is er geen mogelijkheid tot kassa integratie. 

Betalen in het buitenland

Wil je als ondernemer je betaalsysteem ook in het buitenland kunnen gebruiken dan moet je bij SumUp zijn. Deze keuze wordt eigenlijk alvast voor jou gemaakt aangezien iZettle namelijk niet kan worden gebruikt buiten Nederland (al wordt hier volgens de fabrikant wel aan gewerkt).

Om deze service te activeren dien je vooraf contact op te nemen met de klantenservice van SumUp. Zij vragen je vervolgens in welke periode je de kaartlezer in het buitenland* wil gebruiken. Zij zullen vervolgens alles in gereedheid brengen zodat je binnen de gewenste periode gebruik kunt maken van deze functie.  

* Dit geldt voor de meeste Europese landen

Conclusie

Zoals je ziet zijn de systemen van SumUp en iZettle beiden zeer aantrekkelijk voor kleine ondernemers. De kaartlezers van beide merken zijn goedkoop, er zijn geen maandelijkse kosten mee gemoeid en er is geen eis voor wat betreft minimale omzet. Hierdoor zijn zowel SumUp als iZettle niet alleen geschikt voor het verwerken van meerdere transacties per dag, maar ook voor sporadisch gebruik.

Welk systeem voor jouw bedrijf het meest geschikt is, is een keuze die je zelf zal moeten maken. Ben je een ondernemer met een wat groter bedrijf of verwacht je dat je bedrijf in de toekomst sterk zal groeien, dan is de iZettle, mede vanwege de grote hoeveelheid aan geaccepteerde betaalpassen,  wellicht een betere keuze. Wil je echter ook (tijdelijk) in het buitenland betalingen kunnen accepteren, dan is de SumUp de beste optie.