Mobiele pinapparaten voor kleine ondernemers

Welk mobiel pinapparaat is het beste voor kleine ondernemers?

Een mobiel pinapparaat kan voor vrijwel iedere kleine ondernemer een ideale oplossing bieden wanneer het op betalingen aan komt. Niet alleen maakt een pinapparaat het voor de klanten een stuk eenvoudiger om te betalen, maar ook voor jou als ondernemer is dit een veilige, en vooral overzichtelijke manier om je inkomsten te genereren. Maar welk mobiel pinapparaat biedt nu eigenlijk precies de beste prijs- kwaliteitverhouding? En welk apparaat komt in aanmerking voor het doel dat jij voor ogen hebt?

Om een duidelijk overzicht te krijgen, hebben wij alvast een top 5 samengesteld van de beste mobiele pinapparaten die speciaal geschikt zijn voor kleine ondernemers. Ieder apparaat biedt immers zijn eigen voordelen en eigenschappen. Waarom we juist voor deze vijf apparaten hebben gekozen? Je leest het hieronder.

SumUp 3G – een onafhankelijk, zelfstandig pinapparaat

Geaccepteerde betaalpassen: VISA, V PAY, Mastercard, Maestro, American Express, Apple Pay, Google Pay

 • Werkt overal dankzij 3G-capaciteit
 • Vaste taks van 1,90% per transactie
 • Geen maandelijks tarief
 • Zelfstandig apparaat
 • Telefoonbetalingen


De SumUp 3G is hét pinapparaat bij uitstek voor bedrijven die geen behoefte hebben aan een uitgebreid kassasysteem. Of je nu taxichauffeur bent, aannemer, een marktkraam beheert, of uitbater bent van een restaurant of café, met behulp van de 3G verbinding verlopen alle betalingen vlot en eenvoudig, zonder dat het jou als ondernemer klauwen vol geld kost. 

De SumUp 3G is, net als alle voorgaande SumUp modellen, gemakkelijk te bestellen op de website van de fabrikant zelf. Standaard wordt dit compacte en vooral gebruiksvriendelijke geleverd met een jaar garantie. De verzending van het apparaat is volledig gratis en met een levertijd van maximaal een week, wordt het apparaat daarbij ook nog eens vrij snel geleverd. Bovendien hanteert de 3G dezelfde transactiekosten die we al reeds kennen van de oudere modellen, wat betekent dat er per transactie (bij alle kaarten) 1,90% dient te worden afgedragen. 

Enig nadeel bij de apparaten van de SumUp is dat de fabrikant €10,00 administratiekosten rekent bij terugboekingen; iets om zeker rekening mee te houden wanneer je dit apparaat overweegt aan te schaffen.

iZettle Reader – een rondom betrouwbaar pinapparaat

Geaccepteerde betaalpassen: VISA, VISA Electron, V PAY, Mastercard, Maestro, American Express, Diners Club International, JCB, UnionPay, Discover, Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay

 • Vaste taks van 1,95% per transactie
 • Accepteert het grootst aantal betaalpassen
 • Keuze uit zwart of wit kaartlezer ontwerp
 • Factureren via app mogelijk
 • Geheel zonder contract

 

De meest veelzijdige pinautomaat die er op dit moment verkrijgbaar is, is de iZettle Reader. Dit stijlvolle pinapparaat wordt geproduceerd door de Nederlandse marktleider iZettle, is bestendig tegen knoeien én kan zowel in het zwart als wit worden geleverd. Bovendien betaal je geen administratie- of verzendkosten en is de iZettle het best geteste pinapparaat in de App Store en Google Play. 

Na het aanmelden van je bedrijfs- en rekeninggegevens op de iZettle website wordt er door het bedrijf een identiteitsverificatie en kredietcheck uitgevoerd. In de meeste gevallen wordt je daarna direct doorverbonden en krijg je de optie om meteen de Reader aan te schaffen. Er hoeft geen contact te worden getekend, noch worden er maandelijkse kosten in rekening gesteld.

iZettle accepteert vrijwel alle gangbare chip- en pinkaarten (of handtekening) en contactloze betaalmethoden zoals Google Pay, Apple Pay en Samsung Pay. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van eenzelfde vaste taks per transactie. Dit geldt overigens ook voor buitenlandse en premium-kaarten zoals bijvoorbeeld VISA, Mastercard, American Express, Diners Club etc.

Naast de iZettle Reader kun je ook kiezen voor de nieuwe en verbeterde iZettle Reader 2. Dit pinapparaat biedt alle gemakken van de eerste Reader, maar beschikt daarnaast over een eenvoudig keypad en display waarop de klant zijn/haar pincode kan invoeren, of, wanneer je dat van tevoren hebt ingesteld, een fooi kan toevoegen.

Let er alleen wel op dat zowel de eerste iZettle Reader, als de Reader 2 over geen 3- of 4G verbinding beschikt en je daarom bent toegewezen op de Bluetooth functie van je (werk)telefoon om betalingen vanaf de Reader te versturen. Hierdoor is het bereik, met een maximum van 10 meter, een stuk kleiner dan wanneer je gebruik maakt van een pinapparaat met netwerkfunctie.

Desalniettemin is de iZettle een meer dan prima optie die niet alleen gunstig is voor je klanten, maar ook voor jou als ondernemer. Zo bereik je met de bijbehorende gebruiksvriendelijke, multifunctionele app nieuwe manieren om je bedrijf digitaal uit te breiden en kun je klanten bovendien mobiel laten pinnen zonder dat je daarbij vast komt te zitten aan een contract. 

Uitbetalingen worden overigens binnen 1 tot 2 werkdagen op je bankrekening bijgeschreven (minus de transactiekosten). In tegenstelling tot bij de eerder genoemde SumUp 3G zijn terugbetalingen bij iZettle altijd gratis en kun je deze eenvoudig zelf via de app regelen. Hierbij worden ook de originele transactiekosten automatisch teruggeboekt.

Wil je liever klanten digitaal factureren? Dat kan natuurlijk ook door hen via de app een mail te sturen voor een gewenste vergoeding.

Kortom, de iZettle is niet alleen een uitstekend en betrouwbaar mobiel pinapparaat, maar beschikt ook over meer dan genoeg mogelijkheden die gepaard gaan met een hoog gebruiksgemak en, niet geheel onbelangrijk, een zeer gunstige prijs.

myPOS Mini – eenvoudig en zonder contract

Geaccepteerde betaalpassen: VISA, VISA Electron, V PAY, Mastercard, Maestro, American Express, JCB, UnionPay, Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay 

 • Transactiekosten vanaf 1,75%
 • Complementaire Business Card
 • Onbeperkt 3G abonnement
 • Geen maandelijkse kosten
 • Betaalverzoeken via iDEAL

 

De myPOS Mini is een mobiel pinapparaat dat met recht zijn naam aandoet. Met een gewicht van slechts 165 gram beschikt dit apparaatje alsnog over zoveel functies en power om overal ter wereld, waar je ook maar wil, betalingen aan te nemen. De Mini beschikt standaard niet alleen over Wifi, maar wordt daarnaast ook geleverd met een onbeperkt 3G abonnement zodat je bereik nog groter wordt. Daarbij hoef je je trouwens ook geen zorgen te maken over abonnementskosten, want die zijn er niet. Ideaal wanneer je niet bijzonder veel pintransacties verwacht.

Net als bij de reeds eerder genoemde mobiele pinautomaten verloopt de aanschaf van de myPOS Mini geheel via de website van de fabrikant. Toch is dit één van de punten waarin myPOS zich onderscheidt van zijn concurrentie. Na het aanmelden en invullen van de benodigde bedrijfsinformatie (zoals voorspelde omzet) en een video-identiteitscheck hoor je namelijk binnen 8 kantooruren of je door mag naar de tweede ronde. Verloopt ook deze ronde volgens plan, dan kun je het toestel daadwerkelijk bestellen. 

Een ander vrij uniek aspect van myPOS is hun speciale (VISA) bankpas waarmee je, samen met de bijbehorende myPOS IBAN, direct toegang tot je inkomsten verkrijgt. Hierdoor staat het geld direct op de betreffende rekening, in tegenstelling tot andere merken waarbij je vaak 2 tot 3 (werk)dagen moet wachten. Nadeel hiervan is wel dat er extra transactiekosten van €3,00 worden verrekend indien je je geld naar je eigen rekening wilt overboeken. Bovendien dient dit overboeken naar een eigen rekening telkens handmatig te gebeuren en is het dus niet mogelijk om automatisch dagelijks, wekelijks of maandelijks het geld te laten storten.

Doe je echter een groot deel van de bedrijfsuitgaven óók met de inbegrepen myPOS Business Card, dan levert je dit extra voordeel op dankzij de lage tarieven die er worden gehanteerd. 

Belangrijk om tot slot ook nog te vermelden is het feit dat de myPOS Mini niet met andere myPOS software kan integreren. Hierdoor is dit type pinapparaat voor grotere ondernemers met een vaste zaak een minder goede keuze. Ben je zo’n grote ondernemer of heb je een vaste zaak, dan is de myPOS Smart-serie wellicht interessant voor jou. Deze lijn kost weliswaar wat meer, maar biedt meer mogelijkheden die speciaal zijn gericht op dit type ondernemerschap.

PinMobile – een eenvoudige pinautomaat

Geaccepteerde betaalpassen: VISA, Mastercard, Maestro, V PAY, Apple Pay 

 • Laag instaptarief
 • Eenvoudige app
 • Maandelijkse kosten
 • Beschikbaar in het zwart

 

PinMobile timmert al jaren aan de weg en bracht zelfs een van de eerste mobiele pinautomaten op de markt. Toentertijd waren mobiele pinautomaten nog lang niet zo bekend en ook het ontwerp liet heel wat te wensen over. Gelukkig weten we inmiddels dat het stukken beter kan en ook bij PinMobile hebben ze zeker niet stil gezeten. Neem nu bijvoorbeeld hun nieuwe Xengo. Een slanke kaartlezer die met een instapprijs van slechts €29,00 (+btw) zich tot één van de goedkoopste opties in deze top 5 mag noemen. 

Je bestelt bij PinMobile eenvoudig via hun website. Nadat je de vereiste bedrijfsdocumenten hebt aangeleverd ontvang je binnen de geplande levertermijn het toestel. Bij ontvangst van het toestel krijg je een code toegereikt die je dient in te vullen om een inzage account te creëren. Vervolgens hoef je alleen nog maar de bijbehorende app te installeren en kun je, na het instellen en koppelen van de kaartlezer, direct aan de slag. Dankzij de grote batterijlading, de Wifi of 3G/4G en de Mobile Pay app biedt de PinMobile een groot gebruiksgemak.

Over de app gesproken; deze is zeer gemakkelijk in gebruik en wijst zich in principe helemaal vanzelf. Echter is de rekening, in tegenstelling tot bij de apparaten van SumUp en iZettle, alleen handmatig in te voeren. Producten uit een catalogus of vanaf een menu aantikken is dus helaas niet mogelijk.

Een ander punt dat als nadeel zou kunnen worden beschouwt is het maandelijkse tarief van €9,95 dat PinMobile hanteert. Hoewel dit bedrag lager uitvalt dan bij andere, vooral oudere kassasystemen, is dit behoorlijk opmerkelijk te noemen aangezien andere aanbieders dit tarief niet berekenen. Om bij je geld te kunnen dien je bovendien een contract bij Worldline af te sluiten waardoor de kosten voor een kleine ondernemer behoorlijk op kunnen lopen. Daarom is PinMobile met name interessant voor ondernemers die grote(re) transacties doen, zonder daarbij grote volumes te draaien zoals bijvoorbeeld ateliers of speciaalzaken. 

Conclusie

Uiteraard kunnen wij voor jou niet bepalen welk van deze bovenstaande mobiele pinapparaten je moet aanschaffen. Alle vijf de apparaten doen uiteraard gewoon hun werk zoals je van ze mag verwachten en geen enkele van deze varianten is dan ook fout. Echter is het wel zo dat het ene apparaat waarschijnlijk een stuk beter bij jou/je bedrijf passen dan het ander. Zo lijkt de iZettle onder meer vanwege zijn lage aanschafkosten, de hoeveelheid geaccepteerde kaarten en de uitgebreide app één van de beste apparaten die je op dit moment kunt krijgen. Toch betekent dit niet dat de andere pinapparaten hiervoor hoeven onder te doen. Zo bieden myPOS en SumUp bijvoorbeeld een lager transactietarief en kan ook het vaste bedrag als transactietarief van PinMobile voordeliger uitpakken dan bij apparaten die werken met een percentage. Kortom, welk mobiel pinapparaat zich het best loont is geheel afhankelijk van jou en je bedrijf.